Jabučni ocat
Izniman po okusu, vrlo zdrav ocat blagog intenziteta. U našoj tvornici jabučni ocat proizvodi se na tradicionalan način koji se nije promijenio punih 60 godina, na drvenim Frings generatorima.
Odličan je kao dodatak salatama i kao marinada u spravljanju najraznovrsnijih jela. Jabučni ocat neizostavan je u svakom domaćinstvu.
Jabuke od kojih se proizvodi u Virovitičkoj tvornici octa vrhunske su kvalitete te su jamstvo punoće okusa te ugodnog mirisa. Jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma.
Čuva se na sobnoj temperaturi.
Rok upotrebe je neograničen.
Pakira se u PET ambalaži od 1 litre te u staklenim bocama od 0,5 litara.

Alkoholni ocat
Proizvodi se fermentacijom čistog etilnog alkohola. Posebnoj kvaliteti ovom octu doprinosi proizvodnja na Frings generatorima u kojima se prelijeva preko bukovih strugotina što mu daje mekoću okusa i uklanja žestinu koja je prisutna u drugim alkoholnim octovima.
Priprema hrane u domaćinstvu obavezno je popraćena upotrebom ovog, najrasprostranjenijeg, octa.
Rok upotrebe je neograničen što ga čini različitim od većine prehrambenih proizvoda.
Čuva se na sobnoj temperaturi .
Pakira se u PET ambalaži od 1, 3 i 5 litara.

Vinski ocat od crnog vina
Vinski ocat Tvornice octa Virovitica proizveden je od kvalitetnih vina renomiranih proizvođača. Prirodni postupak proizvodnje jamstvo je domaće kvalitete ovog octa iznimno laganog  okusa te ugodnog mirisa.
Vrhunski kulinarski majstori koriste ga kao marinadu za jela od divljači te najraznovrsnije dresinge te za salate.
Čuva se na sobnoj temperaturi, neograničenog je roka trajanja.
Pakira se u PET ambalaži od 1 litre te u staklenim bocama od 0,5 litara.

Kvasina
Kvasina je iznimno cijenjen, aromatičan ocat, proizveden od najkvalitetnijih, u pravilu sortnih crnih vina, kojima može “zahvaliti” za svoju boju, poput rubina. Kozumiranje kvasine svaki dan, u dozi jedne čašice, odlično djeluje na kardiovaskularni sustav a ubrzava i razgradnju masnoća i za više od 10%. Antioksidativna svojstva vina prenesena su i na ovaj izvrstan ocat proizveden na 100% prirodan način, tradicionalnom tehnologijom. Kvasina obiluje svakodnevno potrebnim elementima poput željeza, kalcija, magnezija, kalija, fosfora, bakra…
Kvasina u našoj tvornici prizvedena je od isključivo hrvatskih vina, vrhunske kvalitete.

  • Iznimno dobro jabučni ocat pomaže kod svih kožnih problema. Dovoljno je prilikom kupanja u toplu vodu dodati pol deci jabučnog octa i to ponoviti dva puta tjedno.
  • Kod bubrežnih oboljenja  dva do tri puta dnevno uzimati dvije žličice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode.
  • Jabučni ocat vrlo je djelotvoran u otklanjanju bradavica. Dovoljno je namočiti bradavicu jabučnim octom i zalijepiti flasterom te tako ostaviti do jutra. Ponoviti više puta dok bradavica ne otpadne.
  • Med, čaj ( od kamilice, recimo ) te jabučni ocat, učinkoviti su kod grlobolje. U šalicu čaja dodajte žlicu octa i meda te grgljajte nekoliko puta na dan.
  • Jabučni ocat, dvije žlice, razrijeđen u čaši vode, odličan je pri povišenom tlaku.
  • Dijabetičarima se preporučuje nakon obroka popiti pomiješane dvije žlice jabučnog octa u čaši vode, tri puta dnevno.
  • Za mršavljenje je poželjno konzumirati dvije žličice jabučnog octa u čaši vode, tri-četiri puta dnevno. Takav postupak raditi mjesec i pol do dva.
  • Još iz davnih vremena poznat je tretman masiranja bolnih zglobova jabučnim octom. Čak i u kombinaciji s ilovačom u koju se pomiješa ocat te takva mjesta stavi na bolno mjesto i ostavi do jutra zamotano zavojem.
  • Kombinacija žlice meda i jabučnog octa ako se uzima ujutro natašte dobro djeluje protiv vrtoglavice, pogotovu kod starijih osoba. Ponoviti tijekom mjesec dana svakodnevno.

JABUKA – RAJSKO VOĆE U BOCI OCTA

Jabuka (latinski: Malus domestica) jeste listopadno drvo iz porodice Rosaceae, poznato po svojim slatkim, jabučastim plodovima, istog naziva. Uzgaja se i udomaćena je širom svijeta, te je najviše uzgajana vrsta iz roda Malus. Ovo drvo je porijeklom iz Centralne Azije, gdje se i danas mogu naći njeni divlji preci (Malus sieversii). Jabuke su uzgajane tisućama godina u Aziji i Evropi, a u Sjevernu Ameriku su je donijeli evropski doseljenici. One imaju religijski i mitološki značaj u mnogim kulturama, naročito nordijskoj i grčkoj kao i europsko-kršćanskim tradicijama.

Drvo jabuke obično izraste vrlo visoko ako se uzgoji iz sjemena, a znatno manje ako se kalemi na korijen. Postoji više od 7.500 poznatih sorti jabuka, dajući vrlo široki raspon njenih željenih osobina. Različite sorte se uzgajaju zbog različitih okusa i načina upotrebe, uključujući jabuke za kuhanje, spravljanje sokova i drugih prerađevina ili sirove za jelo.

Jabuka je jedinstven spoj više od 300 tvari koje djeluju sinergijski, što znači da im se blagotvoran učinak dodatno povećava upravo zbog njihovih međuodnosa.

Među raznim vitaminima koje jabuka sadrži najviše se ističe C te vitamini A i B, a tu je i niz minerala: kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, bakar… Najveće su “zvijezde“ među jabučnim sastojcima fenoli i flavonoidi – snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Najpoznatiji flavonoidi su kvercetin i katehin koji djeluju protuupalno i smanjuju rizik od srčanožilnih i plućnih bolesti.

Jabuka je bogata dragocjenim prirodnim šećerima i organskim kiselinama koje pročišćuju organizam, a sadrži i tanin koji ima antibakterijski učinak, te eterična ulja.

Od davnina se jabuka koristi kao “protuotrov“ za probavne smetnje zahvaljujući visokom udjelu pektina – topljivog vlakna koje u crijevima neutralizira štetne tvari i štiti sluznicu, a pomaže i smanjenju kolesterola u organizmu.

Jabučni ocat Mustač - jabuke

Neka istraživanja su pokazala i kako je ocat povezan s bržom rekuperacijom sportaša nakon intenzivnih tjelesnih napora. Ocat je na različitim stranama svijeta poznat više od 10 000 godina. S octom je Kleopatra čistila nakit, regenerirala tijelo a Hanibal liječio umorne zglobove.

KAKO TO RADIMO MI, U TVORNICI OCTA U VIROVITICI?

Svi octovi u Tvornici octa, Virovitica, proizvode se isključivo na prirodan način, uz uporabu 100% prirodnih sirovina te repromaterijala i ambalaže od dobavljača iz Hrvatske. Niti jedan proizvođač octa u Hrvatskoj, ali i regiji, ne radi ocat u značajnijim količinama na 100% prirodan način, kao što je to u Tvornici octa tvrtke Mustač commerce d.o.o. u Virovitici.

 

Prirodni Jabučni, Alkoholni, Vinski ocat kao i Kvasina proizvode se na drvenim aparatima napravljenim po modelu njemačke tvrtke Hainrich Frings iz Bona. Svi materijali koji se koriste u izradi naših aparata ( uključujući i bukove strugotine koje su „srce“ aparata ), generatora su iz Hrvatske. Sirovinu za proizvodnju 100% prirodnih octova nabavljamo od poljoprivredno-prehrambenih proizvođača iz Hrvatske (alkohol, crno vino). Jabuke su isključivo od poljoprivrednih gospodarstava s područja naše regije, Virovitičko-podravske županije te okolnih županija.

Proces proizvodnje svih 100% prirodnih octova je isti, a u nastavku je opisan proces dobivanja 100% prirodnog jabučnog octa. U proizvodnji prirodnog jabučnog octa, kako je već rečeno, koristimo jabuke domaćih proizvođača, u pravilu OPG-ova s područja naše županije. Nakon prijema jabuka u krug tvornice prvi postupak je pranje proizvoda. Jabuke oprane od fizičkih nečistoća meljemo, za tu namjenu, prigodnim mlinom. Tako pripremljen medij ubacuje se u tračnu prešu visokog randmana (postotak iskorištenosti sirovine, u ovom slučaju to znači postotak dobivenog soka od određene količine jabuka).

Iscijeđeni sok se, posebnim pumpama i cjevovodima, prebacuje u spremnike (cisterne) gdje se nastavlja proces fermentacije u jabučno vino. Sami proces prijelaza (fermentacije) jabučnog soka u jabučno vino odvija se bez dodavanja bilo kakvih aditiva ili ubrzivača te se sve odvija na 100% prirodan način koji je sporiji nego onaj umjetno kontroliran. Međutim, rezultat takve proizvodnje je 100% prirodno jabučno vino.

Po dobivanju prirodnog jabučnog vina pristupa se postupku taloženja nakon čega ostaje čisto jabučno vino spremno za proizvodnju 100% prirodnog jabučnog octa. Otaloženo jabučno vino prepumpava se u aparat-generator („Frings“) tijekom vremena određenog prema recepturi i započinje proces fermentacije jabučnog vina u 100% prirodni jabučni ocat. Jabučno vino u aparatu kola preko bukovih strugotina na kojima je nacijepljena acetobakterijska kultura.

Tijekom 90-120 sati, pri upumpavanju zraka, acetobakterije pretvaraju alkohol u octenu kiselinu čime je postupak proizvodnje završen. Gotovi ocat se iz aparata prepumpava u spremnike (cisterne) predviđene za tu namjenu. U njima prirodni ocat odležava tri do šest mjeseci te je nakon toga spreman za pakiranje i plasman na tržište.

U tvornici planiramo proširenje asortimana na aromatizirane octove začinjene lovorom, kimom, paprom, feferonima, češnjakom, ružmarinom…

Slijedeća faza su Eko-octovi proizvedeni od sirovina ( jabuka ) koje nisu tretirane zaštitnim sredstvima što im višestruko povećava kvalitetu i pojačava zdravstvenu vrijednost ovoga, i inače, iznimno zdravog octa.

Osim što je jabučni ocat neizostavni dio gastro ponude svake kuhinje, doma ili u hotelima, restoranima…ocat pozitivno djeluje na cijeli ljudski organizam, poboljšava imunitet, čisti krv od toksina, smanjuje pojavu ugrušaka i visokog krvnog tlaka, regulira kolesterol i razinu šećera u krvi. Osim toga, ubija bakterije, gljivice i druge mikroorganizme, pomaže kod pojave prehlade, gripe, upale sinusa, problema s kožom, kosom. Koristi se i kod problema s gastritisom, reumom, upalom zglobova, ili kada želimo poboljšati naše intelektualne i fizičke sposobnosti. Kod starijih ljudi jabučni ocat sprječava pojavu senilnosti.

Jer..jabučni ocat je apsolutni izvor zdravlja!!!