Svi octovi u Tvornici octa, Virovitica, proizvode se isključivo na prirodan način, uz uporabu 100% prirodnih sirovina te repromaterijala i ambalaže od dobavljača iz Hrvatske. Niti jedan proizvođač octa u Hrvatskoj, ali i regiji, ne radi ocat (u značajnijim količinama, cca 1.400.000 litara godišnje) kao što je to u Tvornici octa tvrtke Mustač commerce d.o.o. u Virovitici.

Prirodni Jabučni, Alkoholni, Vinski ocat kao i Kvasina proizvode se na aparatima napravljenim po modelu njemačke tvrtke Hainrich Frings iz Bona. Svi materijali koji se koriste u izradi naših aparata, generatora su iz Hrvatske. Sirovinu za proizvodnju 100% prirodnih octova nabavljamo od poljoprivredno-prehrambenih proizvođača iz Hrvatske (alkohol, crno vino). Jabuke su isključivo od poljoprivrednih gospodarstava s područja naše regije, Virovitičko-podravske županije te okolnih županija.

Proces proizvodnje svih 100% prirodnih octova je isti a u nastavku je opisan, u kratkim crtama, proces dobivanja 100% prirodnog jabučnog octa. U proizvodnji prirodnog jabučnog octa, kako je već rečeno, koristimo jabuke domaćih proizvođača, u pravilu OPG-ova s područja naše županije. Nakon prijema jabuka u krug tvornice prvi postupak je pranje proizvoda. Jabuke oprane od fizičkih nečistoća meljemo, za tu namjenu, prigodnim mlinom. Tako pripremljen medij ubacuje se u tračnu prešu visokog randmana (postotak iskorištenosti sirovine, u ovom slučaju to znači postotak dobivenog soka od određene količine jabuka).

Iscijeđeni sok se, posebnim pumpama i cjevovodima, prebacuje u spremnike (cisterne) gdje se nastavlja proces fermentacije u jabučno vino. Sami proces prijelaza (fermentacije) jabučnog soka u jabučno vino odvija se bez dodavanja bilo kakvih aditiva ili ubrzivača te se sve odvija na 100% prirodan način koji je sporiji nego onaj umjetno kontroliran. Međutim, rezultat takve proizvodnje je 100% prirodno jabučno vino.

Po dobivanju prirodnog jabučnog vina pristupa se postupku taloženja nakon čega ostaje čisto jabučno vino spremno za proizvodnju 100% prirodnog jabučnog octa. Otaloženo jabučno vino prepumpava se u aparat-generator („Frings“) tijekom vremena određenog prema recepturi i započinje proces fermentacije jabučnog vina u 100% prirodni jabučni ocat. Jabučno vino u aparatu kola preko bukovih strugotina na kojima je nacijepljena acetobakterijska kultura.

Tijekom 90-120 sati, pri upumpavanju zraka, acetobakterije pretvaraju alkohol u octenu kiselinu čime je postupak proizvodnje završen. Gotovi ocat se iz aparata prepumpava u spremnike (cisterne) predviđene za tu namjenu. U njima prirodni ocat odležava tri do šest mjeseci te je nakon toga spreman za pakiranje i plasman na tržište.