Ocat je jedna od namirnica koja je svoje mjesto našla u svim domovima već stotinama godina. Osim kao dio prehrane, ocat se u prirodnoj medicini koristio za liječenje niza zdravstvenih problema. Prvenstveno se to odnosi na jabučni ocat kojeg već Hipokrat spominje kao “ljekoviti eliksir”.

Jabučni ocat se kroz povijest upotrebljavao kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju te zacjeljivanje rana. Također, ocat se često koristio za spuštanje povišene temperature i liječenje groznice. Danas se u alternativnoj medicini ocat preporučuje kao pomoć kod mršavljenja i dijabetesa, za zdravlje krvožilnog sustava, kostiju i zglobova te za liječenje problema s kožom, njegu kose i tjemena, glavobolju i nesanicu te menstrualne tegobe.

Jabučni ocat u sastavu ima važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor.
Prema dostupnim podacima, unos octa je povezan i s boljom kontrolom apetita. Uz to, ocat ima antibakterijsko djelovanje. Konzumacija octa je povezana i s reduciranjem učinka dijabetesa te poboljšanjima u vezi zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Neka istraživanja su pokazala i kako je ocat povezan s bržom rekuperacijom sportaša nakon intenzivnih tjelesnih napora. Ocat je na različitim stranama svijeta poznat više od 10 000 godina. S octom je Kleopatra čistila nakit a Hanibal liječio umorne zglobove.

Ocat se, također, za razne potrebe koristi u kućanstvu, učinkovit je s medicinskog gledišta ali u njezi i kozmetici. Iz prakse poznato je da se koristi za regeneraciju vlasišta, protiv upale grla, za rekuperaciju upaljenih mišića kao i protiv gljivičnih infekcija.

U lepezi učinaka jabučnog octa je i onaj o iznimnom doprinosu kroz nadopunu prehrani zbog brojnih vitamina koji pozitivno utječu na ukupno zdravlje. Naravno, dokazano je da jabučni ocat osigurava vitalnost organizma te ga osvježava. Jača imunitet i potiče metabolizam.

Eminentni nutricionisti tvrde, na temelju brojnih istraživanja, da pektin iz jabučnog octa utječe na održavanje normalne razine kolesterola u krvi. Također, smanjuje i količinu šećera u krvi pa je iz tog razloga posebno dobar za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Bez obzira što neke tvrdnje o ljekovitosti jabučnog octa nemaju potvrdu u znanstvenoj literaturi te se one uzimaju s rezervom, upotreba ovog octa sve je raširenija u svijetu i neizbježan je sastojak kod suzbijanja najrazličitijih oboljenja.

Dakle, ZAŠTO JABUČNI OCAT ?

 • Prema tvrdnjama onih koji ga koriste odlično utječe na neutraliziranje gripe
 • Dobar je kod uklanjanja mučnina
 • Ublažava upalu mišića i pomaže rekuperaciji organizma nakon tjelesnih opterećenja
 • Suzbija infekcije dišnih putova
 • Zbog velike količine pektina koji u dodiru s vodom daju osjećaj sitosti i punoće

I ZATO JER:

 • Posebno dobre rezultate daje kod stabiliziranja razine kolesterola što utječe i na normalizaciju tlaka
 • Ublažava posljedice izazvane ubodom insekata
 • Gljivična oboljenja na noktima efikasno se rješavaju upotrebom jabučnog octa
 • Uspješno uklanja bradavice s tijela
 • Žlica jabučnog octa razblažena u čaši vode učinkovita je u uklanjanju prhuti i istovremeno daje kosi sjaj i povećava volumen

NA KRAJU ZAŠTO JABUČNI OCAT?

 • Otac medicine, Hipokrat, jabučni ocat nazvao je ljekovitim eliksirom. Prije 2450 godina !!!
100-prirodno
hrvatska-kvaliteta-mustac-ocat